Juryrapport 2019: "Realistisch en kunstzinnig"

 

Alsof de 3e prijs een onvoldoende waardering was voor onze wagen Ruis. In het juryrapport van 2019 benadrukt de jury Ruis als “Realistisch en Kunstzinnig” en “Anatomisch perfect”!


Lees hieronder het gedeelte waarin de jury onze wagen analyseert:

Ruis, 3e prijs, 621 punten

Met deze wagen is een erg spannende uitsnede gemaakt, een hapje uit het woud, met harde contouren. De presentatie volgt exact de vorm van de wagen. Voyeuristisch kijk je door de sprieten gras. Het maakt nieuwsgierig. De zebra’s staan rustig te grazen en tegelijkertijd staan ze op de uitkijk en kunnen het ieder moment op een draven zetten. Realistisch en kunstzinnig. Ook realistisch is de vormgeving van de zebra’s, anatomisch perfect. Wat een lef om de objecten (de zebra’s) bijna te verstoppen. De bladeren zijn heel fraai en de witte bollen een mooie toevoeging.

De beweging van deze pluimen werkt versterkend voor de beleving van ruis. De wagen is aan alle kanten even mooi. Je voelt de noodzaak om stilte te bewaren, om de dieren niet te storen in hun natuurlijke omgeving. De kruipende duwers passen in dit plaatje, zo zacht mogelijk om de dieren niet te storen. Doordat het een verstild moment is, werkt dat welhaast poëtisch. Het kruisende contrast tussen de horizontale zebrastrepen en de verticale strakheid van de bladeren is een lust voor het oog. Het maakt er een bijna grafisch lineaire vormgegeven wagen van. Dit gegeven intrigeert. En wat een subtiele sobere kleurenpracht, tweetonig en erg realistisch. Ruis heeft en geeft schoonheid en rust.