Over Buurtschap Markt

Wij zijn buurtschap markt!

Buurtschap Markt werd in 1939 officieel opgericht uit de Katerstraat en D’n Luien Hoek, het laatste is nog steeds de bijnaam voor onze buurtschap die al vanaf de beginjaren deelneemt aan de optocht. Uit onze rijke geschiedenis kunnen we de (voorlopig laatste) eerste prijs behaald in 1959 als hoogtepunt beschouwen. Het ontwerp van Walter de Bie, wiens naam in onze boeken veelvuldig opduikt zorgde voor veel euforie!

Sinds ons 75 jarig bestaan gaan we door het leven als de Donkre Blaauwe en in 2019 vieren we dus alweer ons 80 jarig bestaan. Op naar de 100 jaar!

Cabaret

Een andere activiteit die onze buurt heel erg kenmerkte is het cabaret wat sinds het einde van de oorlog gehouden werd en in heel Zundert bekend was. Het bijnamenlied wat voor het laatst nog opgedragen is op ons 60 jarig bestaan door Staf en Amand Nelemans is hiervan een mooi voorbeeld.

 

Ook in 1959 werd er een cabaretavond aangeboden aan het Oranjecomité en de gemeente Zundert ter viering van het hoogst haalbare.

Onze ontwerpers en memorabele wagens

Ontwerpers met een lange staat van dienst zijn Louis Walter, Johan Maas en Toos Dekkers. De laatste 2 zijn nog steeds actief binnen de bouwgroep. Wagens waar onze buurt mee wordt geassocieerd als het gaat over de laatste decennia zijn ongetwijfeld ‘Full House’ (ook bekend als ‘de kaartende mannen’) en ‘Subway Graffiti’, beiden van de hand van Toos. In 2012, 2013 en 2014 reden we in de top 5 met respectievelijk ‘Knop en Toets’ van Hans Vriends en Frank van Baal, ‘Uit de Veren’ van Kees Oomen en ‘Verdraaid’ van opnieuw Hans Vriends en Frank van Baal.

Derde plaats in 2019

In 2019 beleefden we een hoogtepunt met een mooie 3e plaats voor onze wagen “Ruis” van Toos Dekkers en Frank van Baal. U ziet dat Buurtschap Markt op de deur klopt en hopelijk mogen we het mee maken om nog eens te mogen stoppen. We gaan er in ieder geval alles aan doen!

Lang leve de donkere blaauwe!

Corsobouwen zit ons in het bloed en we hopen dat dit op de volgende generaties over te mogen geven. De huidige jeugd pakt het in ieder geval goed op zodat u van buurtschap Markt in de toekomst nog veel zal horen.

Lang leve de donkere blaauwe!

Kenmerkend voor onze buurtschap is de grote mate van saamhorigheid die al sinds jaar en dag van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het organiseren van een Gouden bruiloft, het helpen van een buur in nood of het met de hele buurt bouwen van een corsowagen het versterkt het Marktgevoel! Niet zo gek dat vaders, moeders, opa’s en oma’s van huidige buurtleden en bestuurders vroeger ook hun steentje bijdroegen of zelf de kar trokken.